Neke rutine pri održavanju kose mogu biti dugoročna rešenja za postizanje zdrave kose. Gusta, sjajna kosa je cilj mnogih devojaka ali je ponekad teško održati kosu zdravom.

Šišaj se

Jedan od najboljih načina kojim možeš da utičeš na zdravlje tvoje kose jeste šišanje. Redovno šišanje ti pomaže da središ suve i ispucale delove kose kao i da smanjiš lomljenje kose. Ako si neko ko ne voli da se šiša, znaj da ne moraš da skratiš puno kose, već da samo osvežiš krajeve na par meseci.

Češljaj se ređe

Prekomerno češljanje kose može dovesti do oštećenja kose i ispucalih krajeva. Naša preporuka je da četku za kosu ostaviš što pre i da je koristiš što je manje moguće, jer ukoliko nastaviš da se stalno češljaš budi sigurna da ćeš je oštetiti.

Pažljivo biraj promenu boje

Eksperimentisati sa novim bojama za kosu je zaista primamljivo, ali kada je promena boje kose u pitanju, preporučujemo ti da oprezno biraš i da to ne radiš na svoju ruku, pogotovu ne izbeljuj sama kosu. Moraš se posavetovati sa stručnim licem kako bi izabrala pravu boju, izbeljivač uz neki preparat koji će umanjiti efekat isušivanja kose.

Ukoliko želiš da promeniš boju možeš se ofarbati u tamniju nijansu kako bi izbegla izbeljivač.

Još je bolje da se odlučiš za stil koji zahteva malo održavanje i gde ćeš koristiti hidratantne maske između farbanja kako bi održavala kosu zdravom i sačuvala boju duže.

Unosi vitamine

Vitamini i hranljive materije koje unosiš u svoj organizam imaju direktnu vezu sa izgledom tvoje kose. Ako tvojoj kosi ne dostaje život i sjaj, to može značiti da tvojm telu nedostaju određeni vitamini. Vitamini koji su važni za zdravlje kose nalaze se u ribljem ulju, to su cink, gvožđe kao i vitamini B kompleksa C i D. Najbolje je unositi vitamine kroz sveže voće i povrće. Zato isplaniraj svoju kupovinu i hrani se zdravo.

Pij dosta tečnosti

Unošenje tečnosti u organizam ključno je za tvoje zdravlje uopšte i isto tako je povezano sa zdravljem tvoje kože i kose. Voda čini čak 25% težine pojedinačnog pramena kose pa se preporučuje unos od 8 čaša vode dnevno kako bi kosa bila jaka i hidrirana.

Pazi na ishranu

Anatomija tvoje kose je sačinjena od proteinskih vlakana što znači da jo je potrebna određena količina proteina da bi rasla. Ako ne unosiš dovoljno proteina kroz ishranu tvoje telo će odmeriti dostupnu količinu i prekinuti snabdevanje folikule. Šta je rezultat toga?
Kosa postaje suva i krhka. Danas se svesno potrudi da pojedeš jedan obrok bogat belančevinama bilo da je to meso, mleko, jaja ili čak proteinski šejk.

Suši kosu prirodno i biraj šampone bez sulfata

Ukoliko često koristiš fen, peglu za kosu, figaro, predlažemo ti bezgrešne kovrdže! Ostavi kosu da se osuši u prirodnom obliku, ili ispleti pletenice koje će dati talasasti oblik tvojoj kosi. Podigni kosu u rep i oslobodli neki pramen kako bi se tvoja kosa odmorila od toplote kojom je tretiraš svakodnevno. Budi maštovita kada je tvoja kosa u pitanju, istraži neku novu frizuru na pinterestu i nauči da sama oblikuješ svoju kosu bez aparata koji će konstantno isušivati i lomiti kosu.

Bitno je takođe da naučiš više o sastavu šampona kako bi bila upućena koje se hemikalije nalaze u proizvodima koje mogu da joj nanesu štetu. Mnogi drogerijski šamponi imaju sulfate u svojim proizvodima, što šampon čini penušavim. Na etiketi su označeni kao Sodium Lauryl Sulfate ili Ammonium Lauryl Sulfate ili Sodium Laureth Sulphate, ili skraćeno SLS i ALS i SLES.

Sulfati isušuju teme i dlaku od prirodnih ulja, čime ona postaje podložna oštećenjima. Dakle, ako imaš bilo kakvih iritacija zbog šampona uglavnom je SLS problem. Većina ljudi očekuje da šampon peni, međutim, šampon bez sulfata inače ne peni ali temeljno uklanja nečistoće te stoga nema potrebe za dodavanjem šampona.

Investiraj u prirodne preparate za kosu.

https://www.facebook.com/sisko.rs/
Napišite komentar:

*

Vaša email adresa nije vidljiva