Minival

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, bilo je gotovo nemoguće pronaći žensku osobu koja nema minival kose ili koja bar jednom nije isprobala ovaj način oblikovanja kose. Danas, možemo da primetimo da se ovaj trend uveliko vraća.

Akcenat se stavlja na volumen i kovrdže, gde kosa dolazi mnogo više do izražaja. Međutim, da bi frizura potrajala duže od dva, tri dana, dame se često odlučuju na minival.

Minival se danas uglavnom radi voćnim kiselinama, sa unapređenim formulama bez štetnog dejstva po vlasi. Ranije su se koristile sitne papilotne i jaka hemijska sredstva, a sigurno vam je pri pomenu minivala na pameti i ogromna hauba kod frizera, i starije gospođe koje nestrpljivo čekaju ispod nje.

Da li minival šteti kosi?

Naši klijenti su često u nedoumici, da li ovaj tretman šteti kosu i koliko je dobro tretirati uopšte kosu minivalom. Ono što vam možemo reći jeste da je manje štetan od korišćenja pegle ili figara za uvijanje kose. Ova tehnika je zaista napredovala, koriste se različite veličine viklera, u zavisnosti od toga koliko želite da vam lokne budu definisane. U odnosu na to bira se i kiselina kojom će se raditi. Ako imate prirodno ravnu i tešku kosu, potrebne su jače kiseline kako bi se sprečilo prevremeno ispravljanje kose.

Koliko minival traje?

Od toga koliko je vaša kosa izdržljiva, fleksibilna i kvalitetna zavisiće i trajanje minivala. Kako bi minival što duže trajao morate da se potrudite da održavate kosu, koristite difuzer, kvalitetan regenerator ili pakovanja za kosu, pored toga za učvršćivanje kose obavezno koristite penu ili gel.

Kada se odradi minival u roku od 48 sati ne treba prati kosu, razlog za to je da bi se kiseline u potpunosti neutralizovale i počele da deluju.

Postupak stavljanja minivala:

Kosa se najpre uvije na viklere, što urednije od krajeva do korena vlasi, tako da ni jedno područje vlasi ne bude izostavljeno. Izbor viklera koje ćete koristiti prilikom stavljanja minivala zavisi od toga da li želite da dobijete krupnije ili sitnije lokne. Ukoliko želite da vam lokne budu krupnije, potrebno je koristiti veće viklere, odnosno viklere koji imaju veći obim, a ukoliko želite da vam lokne budu sitnije, potrebno je koristiti manje viklere.

Po završetku uvijanja kose na prethodno opisani način, na tako uvijenu kosu, dok sa nje još uvek nisu skinuti vikleri potrebno je naneti odgovarajuću kiselinu koja deluje tako što obezbeđuje da vlasi kose dugotrajno zadrže novi, uvijeni oblik.

Količina kiseline, ali i konkretna vrsta kiseline koja će biti upotrebljena u okviru ove faze stavljanja minivala, treba da se prilagodi tipu kose, dužini kose, kvalitetu kose, kao i drugim individualnim osobinama kose.

Naime, kiseline koje se koriste u okviru stavljanja minivala uglavnom su hemijskog porekla i kao takve, mogu delovati pregrubo na kosu i mogu oštetiti kosu, pogotovo ukoliko se njihova jačina ne uskladi sa izdržljivošću kose. Što je kosa tanja i osetljivija to kiselina koja se upotrebljava za stavljanje minivala treba da bude blaža. Kada se adekvatno odabrana kiselina stavi na kosu potrebno je da se na njoj zadrži i da deluje okvirno između 15 i 30 minuta, u zavisnosti od tipa kose, dužine kose, tipa upotrebljene kiseline i slično.

Nakon 15 do 30 minuta delovanja adekvatno odabrane kiseline, na kosu je potrebno naneti specijalnu vrstu fiksatora koji ima zadatak da obezbedi dodatnu postojanost frizure. Fiksator na kosi treba da ostane i da deluje između 5 i 10 minuta, opet u zavisnosti od tipa kose od dužine kose i od ostalih individualnih osobina kose.

Kada se završi delovanje fiksatora koji je nanet na kosu, kosu je potrebno najpre temeljno isprati, zatim našamponirati, ponovo isprati, tretirati odgovarajućim balzamom i ponovo isprati.

Sušenje kose koja je oblikovana na ovaj način, najbolje je obavljati uz pomoć difuzera (to je dodatak koji se montira na fen), kako se kosa ne bi nepotrebno razbarušila i kako bi formirane lokne samim tim ostale postojane i uredne, kroz što duži vremenski period, koji kao što smo to već i naveli može biti čak i duži od tri meseca.

Obratite pažnju na dužinu kose: Na trajnost i na postojanost minivala ne utiče samo kvalitet kose, niti samo izbor kiselina koje će biti upotrebljene, već i dužina kose. Konkretnije, što vam je kosa duža, ona će ujedno biti i teža i kao takva će “opterećivati” lokne pa će lokne kraće ostati postojane i pre će početi da se ispravljaju, što znači da će vam minival kraće trajati. Sa druge strane, ukoliko vam dužina kose neznatno prelazi visinu ramena ili ukoliko vam je kosa čak i kraća od toga, lokne će duže ostati postojane, što znači da će vam minival duže trajati.

Nadamo se da vam je ovaj tekst koristio i da ćete pronaći potrebne informacije ukoliko se odlučite da radite minival.

Do sledećeg teksta, negujte svoju kosu!
Napišite komentar:

*

Vaša email adresa nije vidljiva