Tip kose

Mislila si da poznaješ svoj tip kose, međutim, deluje tako da ne možeš da pronađeš proizvode za kosu koji ti odgovaraju?

Kao što je izuzetno bitno da poznaješ svoj tip kože, kako bi je adekvatno negovala i kako bi ona bila zdrava, važno je da poznaješ i svoj tip kose takođe. Ipak, često shvatimo da smo u zabludi kada je kosa u pitanju, čini se da je teže odrediti tip kose nego tip kože. Zato ćemo zajedno pronaći tvoj tip kose u nastavku teksta.

Očigledne kategorije kose jesu: gusta, tanka, kovrdžava, masna.

Ti si jedinstvena, isto tako je i tvoja kosa jedinstvena, i da bi zaista shvatila svoj tip kose potrebno je vreme i uložen novac u proizvode i tretmane koji će zapravo delovati na tvojoj kosi, koji će delovati i pomoći u negovanju tvoje kose.

Nekoliko faktora određuju tip kose:

Gustina kose

U osnovi, gustina kose odnosi se na to koliko kose ustvari imaš, broj samih pramenova. 

  • velika gustina: ako skoro ne vidiš skalp od dlaka
  • srednja gustina: ako se vidi malo kože skalpa
  • mala gustina (retka kosa): ako se vidi veliki deo skalpa

Debljna – prečnik dlake

Operi kosu kao što to inače radiš, šamponiraj i isperi. Ostavi da se osuši prirodno. Najbolje bi bilo da ne stavljaš neke dodatne proizvode za stilizovanje kose. Takođe, feniranje bi moglo da pokvari rezultate pa to preskoči.

Iseci komad konca dužine desetak centimetara. Otkini jednu dlaku sa glave, poželjno iz korena. Stavi konac i dlaku na beli papir pa uporedi.

Debela, puna dlaka je ona koja je deblja od konca. Ona sporije apsorbuje boju i treba joj više vremena za farbanje. Može biti otporna na neke hemijske tretmane, kao što su minival ili trajno ispravljanje kose.

Srednje debela dlaka je ona koje je iste debljine kao konac. Tanka dlaka je ona koja je tanja od konca. Lako prima farbu, a određeni hemijski tretmani mogu je lako oštetiti.

Izbor proizvoda u zavisnosti od gustine kose

Gustina kose je uglavnom ključni faktor pri izboru proizvoda za kosu. Gusta kosa i grubi pramenovi zahtevaju prozivode koji će izgladiti dlaku, hidrirati kosu, dok sa druge strane osoba sa tankom kosom treba koristiti proizvode za volumen kose, kako bi kosa izgledala “punije”.

Elastičnost

Da li si probala da istegneš pramen kose? Ovo je jednostavan način da odrediš elastičnost kose. Ako pramen kose pukne odmah nakon što si povukla pramen, znači da je slaba elastičnost, sa druge strane ako si uspelai da ispraviš (istegneš) pramen, elastičnost je velika.

Elastičnost kose ukazuje na zdravlje kose i pomaže da se odredi koliko tvoja kosa može da podnese tretiranje i stilizovanje.

Visoko elastična kosa bolje podnosi oblikovanje, feniranje, kovrdže, ili bilo koje druge tretmane. Dok, kosa koja je slabo elastična zahteva više proizvoda za negu koja će pomoći pri stililzovanju. 

Ukoliko je tvoj tip kose slabo elastičan, bitno je da koristiš maske za kosu kako bi sprečila lomljenje i ojačala pramenove.

Poroznost kose – zašto je važna

Poroznost označava koliko dobro naša kosa upija i zadržava vlažnost. Bitno je da to znamo zato što ćemo tada biti sigurni koji će proizvod najviše hraniti našu kosu a koje treba da izbegavamo.

Poroznost je uobičajeno genetski predodređena ali i vremnom, pod uticajem fena, prese za kosu, farbanjem, stepen poroznosti se može povećati.

Poroznost se najbolje testira ovako: iščupajte jednu dlaku i ubacite je u dovoljno veliku činiju vode, da ne dotiče zidove činije. Vaša kosa je:

  • slabo porozna: ako dlaka pluta po površini vode i ne potone uopše
  • normalne poroznosti: ako potone na sredinu dubine posle nekog vremena
  • visoko porozna: ako brzo potone na dno činije

Ako je vaša kosa porozna, znači da je oštećena. Uglavnom je suva kosa ovakva, pa u tom slučaju birajte preparate za suvu i oštećenu kosu.  

Nadamo se da će ti ovi saveti koristiti, ukoliko imaš neku nedoumicu piši nam, tu smo da ti pomognemo i posavetujemo.

Do tada, neguj svoju kosu!

Napišite komentar:

*

Vaša email adresa nije vidljiva